#23 - SPECIAL - Frilans, företagande och entreprenörskap - varför är det så många entreprenörer som varit frilansare och varför är de en bra kombo?

Av Anna Leijon / 24 oktober 2022

Det här avsnittet av Techskaparna är ett specialavsnitt där Anna Leijon går igenom fördelarna med att kombinera frilans och sina entreprenörskapsambitioner. Hon berättar även mer och ger exempel från sina egna erfarenheter. Många entreprenörer har nämligen varit frilansare tidigare och om ni kommer ihåg avsnitt 4 av Techskaparna med Ted Valentin och Jonatan Heyman så rekommenderade de dessutom det. Sammanfattningsvis finns det ekonomiska fördelar relaterade till lön, startkapital, riskkapital och kostnadseffektivitet, men också SGI (sjukpenninggrundande inkomst), tidsplanering, företagande, anpassa uppdrag efter intresse samt mental inställning och känslan av trygghet med att kombinera frilans med att försöka förverkliga sina entreprenörskapsambitioner.

Det finns självklart negativa aspekter också såsom att alla inte kan frilansa, det kan vara svårt att få uppdrag beroende på din kompetens, det kan ta längre tid att komma igång med entreprenörskapsbolaget eftersom frilansande erbjuder en trygghet och inte samma stress samtidigt som det kan innebära lite dubbel arbetsbörda om du exempelvis har två bolag igång samtidigt - ditt frilansbolag och ditt entreprenörskapsbolag. Oavsett borde du vara medveten om och göra ett aktivt val kring om frilans är någonting för dig eller inte på vägen till att förverkliga dina entreprenörskapsambitioner för det kan verkligen fungera som en segway och bidra till en smidigare övergång från att vara tillsvidareanställd till heltidsentreprenör. Det och mycker mer i avsnittet! In och lyssna och glöm inte bort att prenumerera och betygsätta podden. Tack!

Bra länkar:

  • annaleijon.se - Annas hemsida där du bland annat kan läsa mer om frilans
  • Frilansarguiden Annas guide i 17 steg till hur du blir frilansare
  • Anställd vs frilanskonsult - en jämförelse i siffror Annas artikel
  • Det här avsnittets sponsor - Ingenjörsdagen! Den är till för alla som har ett intresse för tech och i år går det av stapeln 25/10 i Luleå och 9/11 i Göteborg och nästa år igen i Stockholm och Malmö. Kom och häng på Ingenjörsdagen - jag kommer att vara där - tonvis med inspiration, socialt utbyte och nya lärdomar inom spännande techområden utlovas. Gå in på ingenjorsdagen.se för att läsa mer och anmäla dig (det är helt gratis) och glöm inte att du kan nominera grymma techpersoner till Stora ingenjörspriset!  • Anna Leijon techskaparna episod 23 frilans, företagande och entreprenörskap

Så roligt att få spela in ett specialavsnitt - ett monologavsnitt - någonting som jag aldrig gjort tidigare. Det var faktiskt ni, mina lyssnare, som hörde av er och ville att jag skulle berätta mer om mig och min situation. Därför valde jag att ägna ett helt avsnitt åt ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat - nämligen kopplingen mellan frilansande och entreprenörskap.

Många entreprenörer har en bakgrund som frilansare. Det finns ingen officiell statistik på detta, men de som har lyssnat på de flesta av avsnitten i den här podcasten har säkert noterat att många som har varit med har frilansat vid något tillfälle. Av de cirka 20 techentreprenörer som har varit med hittills, så har hälften (av vad jag vet) en bakgrund som frilansare. De har helt enkelt frilansat vid något tillfälle under sin karriär innan de gick över till att vara techentreprenörer på heltid.

Skillnaden mellan en frilansare och en anställd konsult

Vad är en frilansare? En frilansare är en enmansoperation och den enda anställda i sitt egna aktiebolag. En frilansare är också konsult, men en enmanskonsult, och har ett enmanskonsultbolag. Det man i regel menar när man säger konsultbolag är ett konsultbolag med fler än en anställd (därför kallar jag det för frilansbolag eller enmanskonsultbolag för frilansaren för att särskilja det från det man traditionellt menar med ett konsultbolag). Skillnaden mellan frilansbolag och konsultbolag är alltså bara storleken. En ensam konsult som är ute på uppdrag via sitt egna bolag, sitt frilansbolag, är en frilansare. Flera konsulter kan vara ute på samma eller olika uppdrag, men från samma konsultbolag, och är vad jag kallar för anställda konsulter.

Skillnad mellan konsultbolag och entreprenörskapsbolag

Jag kommer att nämna tre olika typer bolag och verksamheter i det här avsnittet, nämligen frilansbolaget, konsultbolaget och entreprenörskapsbolaget (och där frilansbolaget bara är enmansvarianten av konsultbolaget). Skillnaden mellan ett konsultbolag och ett entreprenörskapsbolag är att konsultbolaget customizar sin leverans till varje kund. Ett entreprenörskapsbolag försöker istället ofta bygga en tjänst eller en produkt som går att leverera till fler och är mer skalbar. Rent operationellt kan konsultbolag öka sin leverans linjärt kopplat till antalet anställda, medan ett entreprenörskapsbolag eftersträvar och kan få storskalsfördelar i mycket större utsträckning. I ett konsultbolag är konsulten produkten, medan i ett entreprenörskapsbolag är produkten produkten.

Skillnaden mellan frilansare och entreprenörer, först och främst, är att frilansare säljer sin tid och kompetens och får ofta betalt per tidsenhet eller projekt. Entreprenörer, å andra sidan, bygger mer skalbara produkter eller tjänster och ofta med målet att anställa fler.

“Konsultfällan”

Det är dock lätt att falla i konsultfällan som entprenörskapsbolag. Det vill säga, att man customizar sin produkt och lyssnar alldeles för mycket på bara en kund. Man kanske bara har en kund i början och även om målet är att bygga skalbara produkter hamnar man i fällan att produkten blir så pass anpassad att 90% av dess funktionalitet enbart kommer kunna användas av en kund ändå. Om man vill bygga en skalbar produkt, som appelerar till fler, vill man alltså inte hamna i den här fällen.


Transitionsperiod

De blivande entreprenörerna frilansar ofta under en, vad jag kallar, transitionsperiod. Det är perioden mellan att ha varit anställd till att bli heltidsentreprenör. Den här konverteringen, som jag är väldigt nyfiken på och ofta frågar mina gäster om, är någonting som många vill göra. Att gå från att vara tillsvidareanställd till entreprenör på heltid. Jag vill göra den här transitionen, och är på god väg, men inte riktigt där ännu. Om vi däremot backar bandet lite först, och för de som inte vet det, så är jag en frilansare och har frilansat i fyra-fem år som huvudsakliga inkomst. Skillnaden mellan att vara frilansare jämfört med att vara anställd konsult är att du som frilansare är ute på uppdrag själv och fakturerar via ditt egna bolag. Anställda konsulter på konsultbolag är tillsvidareanställda på ett större bolag, med flera anställda, och det bolaget är ägt av någon annan. Frilansare är egenkonsulter, oberoende konsulter, ofta med egna aktiebolag med endast en anställd i - det vill säga, de själva.

Exempel på frilans

När jag frilansar tar jag uppdrag inom tech och mjukvaruutveckling ofta i rollen som product manager, product owner eller project manager. Jag har ofta ansvar för ett så kallat produktområde och leder ett team med utvecklare. Man kan göra många olika saker som frilansare och det allra vanligaste är nog ändå att frilansa som utvecklare.

Min bakgrund som anställd konsult

Hur som helst, efter att jag gick ut universitetet blev jag anställd konsult inom IT på ett företag som heter Netlight. Sedan en vacker dag råkade jag se hur mycket de fakturerade för mig i timmen och jämförde det med vad jag fick ut i plånboken och tyckte att det var helt orimligt. Jag fick ungefär 30-40 % av det jag drog in till bolaget. Jag tänkte för mig själv att om jag vore företaget hade jag aldrig prioriterat på det sättet. Netlight lade väl framförallt resten av pengarna på fester, aktiviteter, återinvestera i företaget för att försöka bygga det ännu större och höga löner till de som jobbat där länge samt utdelning till ägarna, misstänker jag. De redovisade tyvärr inte vad de gjorde med pengarna eller var transparenta med var mina intjänade pengar tog vägen, men jag misstänker att det är på dessa saker de spenderade dem. Det var orättvist, tyckte jag, att jag fick en sådan liten del av kakan. Jag tänkte att det där kan jag göra så mycket bättre själv. Varför behöver jag dem egentligen?

Sade upp mig

Det visade sig att jag absolut inte heller behövde dem för jag sade upp mig och började egentligen göra precis samma sak som egen som jag tidigare gjorde som anställd. Att gå från anställd konsult till egenkonsult är främst en skillnad i setupen, skulle jag säga. Du fakturerar själv istället för att företaget fakturerar åt dig. Du får in allting själv i ditt bolag istället för att någon annan får det i sitt bolag och du får en månadspeng varje månad som en bråkdel av totalen. Där och då startade jag ett krig mot de stora konsultbolagen och för individen. Alla så kallade resurskonsulter inom tech kunde lika gärna vara egna, tyckte jag, och jag ville att ALLA anställda konsulter skulle göra ett aktivt val mellan om de ville vara anställda eller egna. Många vet nämligen inte om att den möjligheten med att vara egen finns (och konsultbolagen är mycket måna om att försöka hålla det så) så mitt mål är helt enkelt att sprida informationen. Alla behöver inte bli frilansare i stället för anställda, men de ska åtminstone veta om det alternativet och aktivt göra ett val.

Profil inom frilans

Jag började således skriva om den här transitionen - från anställd till egen - på min hemsida annaleijon.se och mina texter blev faktiskt väldigt populära. Jag skrev en artikel där jag jämförde en anställd konsults lön med en egenkonsults lön, exempelvis, och visade svart på vitt hur mycket mer du skulle tjäna. Jag har skrivit en Frilansarguide med 17 steg som beskriver hur du blir frilansare. Jag har skrivit den omåttligt populära konsultmäklarlistan som samlar alla konsultmäklare som finns i Sverige. Konsultmäklare är en typ av mellanhand som hjälper oss frilansare att få uppdrag, om vi inte lyckas hitta något själva. De tar ofta 10% i avgift för sina tjänster.

Talaruppdrag med mera

Hur som helst, tack vare mina texter blev jag ganska populär och har sedan dess ställt upp i många andras podcasts, hållit i föreläsningar, blivit inbjuden att tala på olika tillställningar, gästbloggat, skapat videor och massa annat content. Jag har börjat tjäna en del pengar - på min hemsida, på mina talaruppdrag, på den här podcasten, vilket är jättekul.

Stor profil inom mitt fält

Men strunt i det, nu förstår ni att jag är en förespråkare av frilans, kanske den största i norra europa, och som förespråkar livsstilen och skapar content inom frilans, företagande och entreprenörskap. Men vad har då dessa tre ämnen gemensamt - frilans, företagande och entreprenörskap?

Kombinera frilans och entreprenörskap

I det här avsnittet ska jag försöka förklara och redogöra för fördelarna med att vara frilans och entreprenör. Det vill säga, att frilansa innan och kanske samtidigt som du försöka bygga företag, bygga produkter, startups, egna projekt, vara indiehacker eller vad du nu kallar det - att ha en entreprenörskapsambition. För det finns en hel del fördelar med att kombinera just frilans med dina entreprenörskapsambitioner.

Lyckade entreprenörer

Som jag har nämnt så har många som har varit med i podcasten haft frilansuppdrag vid någon tidpunkt. Alla som varit med i podcasten bedömer jag som “lyckade entreprenörer”. Vad är då en lyckad entprenör? Jag har en egen definition på detta. Jag har intervjuat företag som omsätter hundratals miljoner och har hundratals anställda, men också entreprenörer som bara har en anställd och precis går runt. Jag fångar dem ofta i olika tidpunkter i deras entreprenörskapsresa och alla måste ju börja någonstans, såklart. Sedan växer man också i olika takt, men en lyckad entreprenör, enligt min definition, är någon som kan ägna sig åt sitt entreprenörskap på heltid.

Realistiska delmål

De entreprenörer som har varit med i podcasten har nämligen lyckats göra den berömda transitionen, som jag nämnde innan, transitionen från att vara anställd till heltidsentreprenör. De behöver inte tjäna multum med pengar, och många är ju också bootstrappade dessutom (det vill säga självfinansierade), men de har lyckats med konststycket att åtminstone tjäna så pass mycket på sin business att de kan göra det på heltid, vilket är det absolut viktigaste, i min mening. Det är en lyckad entreprenör. Det är mitt, om många andras, nästa mål. Innan du kan tjäna multum måste du kunna supportera åtminstone dig själv - det gäller att sätta upp realistiska delmål.

Avsnitt 18

Om vi först tar avsnitt 18 med Johannes Midtbö från Populum, om ni kommer ihåg, så frilansade ju INTE han vid sidan av, utan han gjorde verkligen en hård övergång från tillsvidareanställd till heltidsentreprenör. Han tog till och med ett lån på sin lägenhet och arbetade utan lön i några år. Otroligt coolt och inspirerande resa och den måste ha varit jättetuff. Speciellt eftersom han var van med en, förmodligen, riktigt bra lön från Accenture där han jobbade innan.

Avsnitt 19

Om vi jämför Johannes med exempelvis Jacob Eriksson från Boxbollen. Jacob började frilansa direkt efter skolan och han tjänade bra som frilansare. Han berättade att han kunde ta tusen till två tusen kronor i timmen. Han sparade på så vis mycket pengar i sitt egna bolag och hade en riktigt bra lön samtidigt som han startade upp Boxbollen. Han gick sedan ned till att frilansa allt mindre i takt med att Boxbollen växte. Till slut satsade han 100% på Boxbollen och slutade frilansa helt, men hade fortfarande sparat en massa pengar i sitt egna bolag (alltså inte Boxbollens bolag, utan sitt frilansbolag) så han behövde inte ta ut lön från Boxbollen riktigt än, utan betalade sin egna lön som han hade tjänat ihop från tidigare frilansuppdrag. På så sätt kunde han komma igång otroligt billigt och smidigt med Boxbollen och trappa ned andra engagemang successivt till dess att det han verkligen brann för tog fart på riktigt.

Ansträngt ekonomiskt

De här två olika resorna illustrerar verkligen en viktig poäng - det behöver inte ALLS bli lika ansträngt ekonomiskt och du kanske inte behöver göra lika mycket avkall på din livsstil om du försöker få igång en startup samtidigt som du har möjlighet att frilansa innan och/eller under tiden som du gör det. Det finns många andra fördelar också, vilka vi ska gå in på mer i detalj i också, men ekonomin, som illustreras så tydligt av exmeplen från avsnitt 18 och 19, är en viktig del.

Ekonomiska fördelar - Lön

Om vi snackar om den ekonomiska fördelen först. Lön är en otroligt viktig aspekt, anser jag. När du försöker bygga ett företag och en produkt behövs ofta tid och pengar för att kunna komma igång. En annan viktig milstolpe, som jag alltid frågar mina intervjuobjekt om, är ju “när du fick in första kunden”. Beroende på din produkt och dina möjligheter kan det ta olika lång tid innan du kan få in din första kund. Nästa milstolpe, att kunna ta ut en lön och sedan en helt okej marknadsmässig lön, är ännu längre fram i tiden.

Ekonomiska fördelar - Startkapital

Som privatperson med entreprenörskapsambition, och framförallt om du inte är purung och “startar i dina föräldrars garage”, har du omkostnader associerade med din livsstil. Därför kan det bli en ganska dyr historia att bara hålla dig och dina medgrundare, flytande medan du försöker bygga ditt företag. För innan du kan drömma om att kunna TA UT NÅGONTING ur ditt bolag behöver du i regel STOPPA IN ganska mycket. Pengar som täcker dina eventuella utvecklingskostnader, marknadsföring, olika typer av insatsmaterial, köp av datorer och domäner och annat - bara för att kunna ha en produkt att prata om överhuvudtaget.

Ekonomiska fördelar - Riskkapital

Det går självklart att ta in riskkapital, men ju tidigare du tar in dem, desto större andel av ditt framtida bolag kommer du behöva vara villig att ge upp. Jag tycker att du ska ha någon form av proof of concept innan du själv satsar och ännu mer så innan du ber någon annan att också satsa. Att få proof of concept kan ta tid och kosta pengar. Med frilans har du möjlighet att självfinansiera dig, det vill säga bootstrappa dig, på ett smidigt sätt. Ju senare och ju längre du har kommit, innan du eventuellt tar in investerare, desto mer av kakan får du behålla själv, vilket ändå är en extremt viktigt aspekt och motivation för en entreprenör - att få äga en stor andel, eller allra helst 100%, av sin egen skapelse. Dessutom kan det självklart vara svårt att få riskkapital. Oavsett är det fördelaktigt att kunna självfinansiera så långt som möjligt.

Ekonomiska fördelar - Kostnadseffektivitet

Som tillsvidareanställd får du endast en lön varje månad och som är färdig och skattad på flera gånger innan den till slut når din ficka. Som frilans, å andra sidan, dels tjänar du ofta så pass bra att du bara tar ut en liten del som lön och dels behåller du då en stor del OBESKATTADE reserver i ditt bolag. Att köpa någonting i ditt bolag, jämfört med att göra det med beskattade lönepengar, är uppskattningsvis 60 % billigare. Du undviker en massa dubbelbeskattning på vägen. Så pengarna du har över i ditt frilansbolag kan du med fördel satsa i ditt entreprenörskapsprojekt. Det är som ett slags hävstångseffekt. Tänk själv hur otroligt dyrt det blir om du ska, med din beskattade lön som privatperson, köpa insatsvaror till ditt startup. Du kommer behöva köpa insatsvaror ända fram till att du börjar få ett inflöde av pengar från dina kunder och går break-even eller tar in riskkapital, vilket kan vara ganska långt fram.

Ekonomiska fördelar - Sammanfattning

Så, sammanfattningsvis kan du om du är frilansare spara ihop mycket pengar i ditt bolag som du sedan kan ta ut som lön och köpa insatsvaror för, någonting som är mycket dyrare och svårare om du är tillsvidareanställd. Jag kan ta mig själv som exempel - när det har gått ungefär lite drygt halva året och jag haft ett heltidsuppdrag som frilansare hela året fram till dess - så har jag tillräckligt med pengar i mitt bolag för att betala ut normal lön för resten av året plus utdelning. Jag kan, och är ofta, ledig flera månader i sträck av den här anledningen, och satsar den tiden på att bygga egna grejer. Allting beror självklart på vad du tjänar och hur dina möjligheter ser ut, men jag hade inte kunnat göra motsvarande som heltidsanställd.

Övriga fördelar - Att ta ut lön kontinuerligt

En annan poäng jag vill göra är att det också är en stor skillnad på att leva på privata sparpengar och att leva på pengar som du har sparat i ditt aktiebolag och tar ut som lön. Staten har nämligen konstruerat det så att det är fördelaktigt att få lön kontinuerligt som privatperson. Det är nämligen din så kallade SGI - sjukpenninggrundande inkomst. Om du är tillsvidareanställd på någon annans bolag och säger upp dig, och inte har ett eget AB som du kan ta ut lön från medan du försöker starta upp ditt entreprenörskapsbolag, måste du leva på dina sparade pengar som alltså inte betalas ut som lön. Du får portionera ut dem från ditt sparkonto varje månad, vilket troligtvis Johannes gjorde som var med i episod 18. Det upplägget fungerar säkert bra, men det hade varit mer fördelaktigt att kunna ta ut sparpengarna som lön istället. Då får du fördelarna som ges med löneupplägget. Staten vill se en kontinuerligt lön och även privata företag vill gärna se en kontinuerlig lön - exempelvis om du ska ansöka om lån någonstans som privatperson - det första de kollar på är om du har en stabil lön och sysselsättning. Om du ska få statlig pension, ersättning vid långtidssjukdom eller föräldraledighet så kollar försäkringskassan om du har tagit ut lön och annars blir din ersättning väldigt låg. På många vis är det alltså mer fördelaktigt att ta ut lön än att leva på privata sparpengar, om man har möjlighet till det.

Övriga fördelar - Tidsplaneringen

Okej, vi har pratat om de ekonomiska bitarna och om det fördelaktiga löneupplägget, vilka såklart är jätteviktiga, men vad för fler aspekter gör att frilansupplägget kombinerat med försöket att förverkliga dina entreprenörskapsambitioner, är så fördelaktigt? Förutom ekonomin nämnde jag även tidsplaneringen innan, för precis som Jacob kan man, med frilansuppdrag, skära upp och ned tidsåtgången i stor utsträckning själv. Jag tar mig an frilansuppdrag i sjok. Jag kör ett heltidsfrilansuppdrag i ett halvår, sedan ledig ett halvår. Förhoppningen är att under det lediga halvåret har jag börjat tjäna pengar på mina egna grejer så att jag slipper ta uppdrag igen sen. Jacob trappade istället ned på frilansuppdraget successivt, vilket man också kan göra. Poängen är att som tillsvidareanställd är det ofta en ON/OFF-knapp och du förväntas stanna mycket längre på anställningen och har längre uppsägningstid, än på frilansuppdraget. Det gör det helt enkelt mindre smidigt. Om jag behöver pengar tar jag mig an ett kort frilansuppdrag eller talaruppdrag. Det är svårt som privatperson och framförallt om du inte har ett eget AB eftersom du inte ens kan fakturera för dina eventuella tjänster eller vet hur man gör det. Frilans ger möjlighet till en flexibel sysselsättningsgrad.

Övriga fördelar - Företagandet

Förutom ekonomi och tidsplanering finns det även andra fördelar med att kombinera frilans med entreprenörskapsambitioner. En viktig del som jag nämnt lite i förbifarten är ju just företagandet. Som frilans har du redan ett annat AB igång när du ska starta ditt nya bolag. Ditt första bolag sysslar med konsultuppdrag, medan ditt andra ska bygga någon skalbar produkt eller tjänst, kanske. Du kan till och med göra det i samma bolag om du känner för det - det är ingenting som hindrar flera företagsbeskrivningar och flera SNI-koder hos Bolagsverket. Sni står för standarden för svensk näringsindelning och kategorieserar alltså ditt bolag beroende på dess verksamhet. Frilans minskar på så vis tröskeln till entreprenörskap.

Övriga fördelar - Varför två separata bolag?

Om du ska ta in fler delägare i ditt entreprenörskapsbolag så kan det vara smidigt att ha ett separat bolag för det så att du enkelt kan särskilja det från ditt konsultbolag, och du kan fortfarande skjuta in pengar från det från ditt konsultbolag via så kallat ovillkorat aktieägartillskott, eller hur du nu vill göra, men det går och är ytterst smidigt att finansiera kostnader i ditt entreprenörskapsbolag via ditt konsultbolag (som du dessutom, via ett smidigt upplägg med fördel kan ÄGA vid ditt egna konsultbolag, istället för att äga det som privatperson, men nu går vi in i allt för mycket detaljer). Strunt i det för nu, utan du har dessutom lärt dig och kommit igång med allting från bokföring, företagande, fakturor, kostnader och intäkter och så vidare och vet hur sådant fungerar i ett bolag redan innan du startar ditt entreprenörskapsbolag. Annars blir det lite grann dubbel inlärningskurva - du måste snabbt lära dig både hur du ska bygga en produkt och hur du ska starta ett företag. Om du redan har startat ett företag tidigare istället är det verkligen en huvudbry mindre, tro mig.

Övriga fördelar - Anpassa uppdrag efter intresse

På temat med företagande vill jag också nämna att förutom att lära sig företagande generellt finns det också flera frilansare som jag har hört talas om som väljer att ta uppdrag på bolag som de är intresserade av och där de lär sig mer om hur man bygger liknande produkter. Exempelvis ett B2B SaaS-bolag (alltså ett företag som säljer tjänster till andra företag genom en prenumerationstjänst). Frilansaren tar ett uppdrag där för att den personen är intresserad av hur just det fungerar och kanske vill bygga ett eget B2B Saas-bolag. Så det är också en positiv aspekt relaterat till företagandet som frilans möjliggör, men som är desto svårare att lyckas med med en anställning.

Övriga fördelar - Mental inställning

Okej, vi har alltså konstaterat hittills att det finns såväl många ekonomiska, tidsplaneringsmässiga som företagarmässiga fördelar med att ha varit frilans innan du startar ditt entreprenörskapsbolag. Sist, men inte minst, vill jag även nämna mental inställning eller rentav huruvida du får LOV eller inte. Många arbetsgivare vill inte se att man startar bolag parallellt, medan det är mycket mer accepterat som egen. Jag har pratat med många tillsvidareanställda som inte vågar berätta för sin arbetsgivare att de försöker starta ett entreprenörskapsbolag parallellt. Det är supertråkigt, men jag ska också nämna att det faktiskt också finns en rätt, som inte så många känner till, att du som tillsvidareanställd har RÄTT “till hel ledighet från sitt arbete under högst sex månader för att själv eller genom juridisk person bedriva näringsverksamhet. Arbetstagarens verksamhet får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet.”, som det så fint står. Du kan alltså ta ledigt utan lön från arbetet för att satsa. Oavsett om du gör det eller inte så är det ofrånkomligt att arbetsgivaren kan se det lite som ett svek - de vill ju att du, om du gör ett bra jobb, ska stanna så länge som möjligt och försöka klättra i deras bolag istället. Många som jag har pratat med säger att de nästan känner sig lite otrogna och måste smyga med sina entreprenörskapsambitioner eftersom de samtidigt vill hålla sina karriärmöjligheter öppna om det skulle skita sig liksom. Det som är bra med frilans är att ingen sådan oro finns över huvud taget - du har redan avsagt dig allt vad som kallas “climbing the corporate career ladder” eller klättra karriärstrappan. Det finns inget sådant koncept inom frilans och ingen chef du ska försöka ställa dig in hos - det finns bara pengar in och pengar ut samt leveranser av produkter och tjänster. Din mentala inställning och ditt tänk, som frilansare, blir direkt mer av transaktionell art och du ser nyktert på vad arbete, företagande och utbyte av varor och tjänster verkligen är. Du har ett slags företagarförståelse - förståelse för affärer, någonting som du skyls från och inte utsätts för som anställd. Anställningskontrakt innehåller dessutom ofta konkurrensklasuer som på olika sätt kan hindra dig från att starta ditt entreprenörskapsbolag och driva det samtidigt som anställningen.

Övriga fördelar - Mental inställning - Trygghet

När vi ändå pratar om mental inställning borde jag också nämna trygghet. Som vi alla vet kan det kännas och vara så att starta entreprenörskapsbolag är otryggt och tillsvidareanställning är väldigt tryggt. Frilans, å andra sidan, är nämligen någonting mitt emellan. Det kan kännas mindre tryggt än anställning (åtminstone till en början, även om jag argumenterar för att det är mer tryggt långsiktigt än en tillsvidareanställning, men om vi bara pratar om känslor och om i början) så kan frilans kännas mindre tryggt än en anställning, men jag vågar samtidigt lova att det troligtvis känns mer tryggt än att bara driva ett entreprenörskapsbolag. Hur mycket man värderar känslan av trygghet varierar från individ till individ och vissa kan tycka att det är jätteviktigt. För mig personligen, som är extremt riskbenägen, har inte det här argumentet spelat någon roll, men för många andra skulle det kunna göra det. Om du vill ha en mjukstart och en känsla av en semitrygg setup mellan din supertrygga tillsvidareanställning och fram till dess att du lyckats komma igång med ditt entreprenörskapsbolag så är helt klart frilans någonting för dig.

Sammanfattning hittills

Sammanfattningsvis finns det alltså anledningar till att, OM DU KAN, frilansa innan och parallellt med att du startar upp ditt bolag och försöker förverkliga dina entreprenörskapsambitioner. Alla har inte möjlighet att frilansa (de flesta frilansuppdrag finns exempelvis inom tech), och det kan gå väldigt bra ändå såklart, men jag vågar påstå att det blir lite mer av en smooth ride.

Okej, om vi försöker sammanfatta - vad är det Anna egentligen har babblat om? Varför frilans och entreprenörskap går så bra ihop - och varför väldigt många som tidigare har varit med i den här podcasten har varit frilansare at some point innan och/eller under de startade sitt entreprenörskapsbolag kan alltså sammanfattas i följande aspekter:

  • Frilans bidrar till att du kan ta ut lön, putta in startkapital och göra det extremt kostnadseffektivit (nämligen så kostnadseffektivt som det kan bli - genom att helt enkelt undvika så mycket dubbelbeskattning på vägen som möjligt) och möjiggör alltså för att du ska kunna självfinansiera (eller bootstrappa) i början och så länge som du vill och kan.
  • Förutom ekonomiska har vi också tidsplanering - frilans möjliggör att du successivt kan starta ditt bolag och gå över till det i takt med att det växer istället för att behöva göra ett hårt avslut med din tidigare sysselsättning - att från en dag till en annan gå från noll till hundra.
  • Sedan har vi företagandet - någonting som du, om du har entreprenörskapsambitioner, behöver lära dig förr eller senare och som du får gratis om du har frilansat innan. Du undviker på så sätt dubbla inlärningskurvor - både för att bygga bolaget rent tekniskt och starta bolaget rent praktiskt.
  • Sist, men inte minst, vill jag även nämna mental inställning och huruvida du rentav FÅR eller VÅGAR samt trygghet. Många arbetsgivare kan se det som ett svek, någonting som kan vila tungt på dina axlar om du tidigare har känt en stor tillgivenhet till din arbetsgivare. Många vågar inte berätta om sina ambitioner för sin arbetsgivare och smyger med det. Det här gör det svårare att våga starta ditt entreprenörskapsbolag såklart. Om du är frilans är du själv din egen arbetsgivare så där behöver du inte be om lov eller smyga med någonting. Sedan har vi även känslan som är associerad med trygghet. Som jag nämnde kan tillsvidareanställning kännas väldigt tryggt och att satsa på sitt entreprenörskapsbolag väldigt otryggt, men där frilans är en typ av gyllene middle ground. Tryggheten kan upplevas som högre än att satsa fullt ut på entreprenörskapet, men längre än tillsvidareanställningen. Det blir en mjukare övergång. Så om trygghet är oerhört viktigt för dig kan det vara ett bra argument för att försöka frilansa innan du satsar heltid på ditt entreprenörskapsbolag.

Negativa aspekter

I hela avsnittet har jag babblat om allting som är positivt, men det finns såklart negativa aspekter med att försöka kombinera frilans med sina entreprenörskapsambitioner också. Alla kan inte frilansa heller, utan det hänger ju på tillgång och efterfrågan och hur pass attraktiv din kompetens är på arbetsmarknaden. Finns det en hög efterfrågan och en liten tillgång brukar det kunna finnas frilansuppdrag och som jag sa tidigare är det allra vanligast att frilansa inom tech och som utvecklare. Andra negativa aspekter med frilans är ju också att det är tryggt så du kanske inte känner samma kniv mot strupen med att komma igång med ditt entreprenörskapsbolag, som ju kan vara positivt för utvecklingen av bolaget, men kanske negativt för din hälsa. Så att frilansa samtidigt kan definitivt göra entreprenörskapsbolagets framfart lite långsammare. Utöver det är det också negativt med arbetsbördan som det innebär med två bolag - om du gör all din bokföring själv blir det såklart merarbete med två jämfört med ett bolag.

Återkoppling kring mig

Hoppas att jag har fått dig att förstå varför så många entreprenörer har en bakgrund inom frilans. Om ni kommer ihåg avsnitt 4 av podcasten med cybercowboysen Ted Valentin och Jonatan Heyman så rekommenderade de dessutom frilans kombinerat med entreprenörskap. Det är det även många andra som gör och så även jag. Jag tycker att det är ett smart upplägg och för mig är det helt och hållet en segway till heltidsentreprenörskap. Jag kommer inte sälja min tid för pengar för evigt som frilans, det är en sak som är klar. Däremot tjänar jag ganska bra som det så ibland får jag krypa till korset och riva av några månader på ett uppdrag, men mitt mål är helt klart att få igång alla mina andra grejer så att jag bara kan jobba med dem. En vanlig milstolpe och entreprenörskapsambition är ju att komma upp i den omsättning som krävs för att man ska kunna ta ut lön åt sig själv, vilket jag kallar att kunna göra transitionen till heltidsentreprenör och vilket jag också definierar som “en lyckad entreprenör”. Efter att man lyckats med det kommer nästa mål och nästa mål också, såklart, men det är ett extremt viktigt delmål på resan.

Förklara varför frilans är fördelaktigt

Frilans behöver bara vara en skillnad i just setup, mellan en anställning som konsult och egenföretagande - du fakturerar själv från ditt egna bolag istället för att någon annan betalar dig en månadspeng från sitt bolag, men det kan alltså också vara en segway till att förverkliga dina entreprenörskapsambitioner av alla de anledningarna som jag har nämnt i det här avsnittet. Det går alldeles utmärkt att INTE välja frilansvägen, men jag vill bara illustrera att den finns och varför så många väljer att ta den. Sedan är det helt upp till dig. Många som lyssnar på den här podden har, liksom jag själv, entreprenörskapsambitioner eller är nyfiken på entreprenörskapslivet och därför ville jag djupa och förklara frilansupplägget en gång för alla.

Avslut

Stort lycka till med alla era projekt och ambitioner där ute och om ni har några frågor om frilans, företagande eller entreprenörskap kan ni ställa dem i mitt forum - annaleijon.discourse.group - där svarar jag på allting. Glöm inte bort att prenumerera och, där det går, ge betyg på podden och feedbacka gärna till mig vad ni tyckte om det här avsnittet och om jag ska göra fler specialavsnitt. Jag har funderat på att göra ett avsnitt där jag berättar om mina misslyckade och lite mer lyckade egna entreprenörskapsprojekt också, även om jag på intet sätt vill kalla mig för en lyckad entreprenör än, och feedbacka gärna till mig om det skulle vara intressant eller om ni vill att jag ska ta upp något annat ämne. I nästa avsnitt kommer ytterligare en superspännande lyckad entreprenör som berättar om sin resa. Vi hörs då! Ha det fint så länge :)Det och mycket mer i avsnittet. In och lyssna och glöm inte att prenumerera :)

Techskaparna podcast logga